Megemlékezés

.

Hálaadó Istentisztelet id. Kovács Géza lelkipásztor testvérünk életére, szolgálatára emlékezve
Budafoki Baptista Imaház – 2023. február 04-e 14 óra

Kaptuk a hírt Kovács Géza lelkipásztor testvérről, aki többünknek volt Géza bácsija, hogy 2023. január 23-án hétfőn du. ¾ 2-kor csendben elaludt a teste.

A hírt hallva az alábbi igék jutottak eszembe, melyek jól jellemzik Géza bácsi gyümölcsöző, ugyanakkor küzdelmektől sem mentes életét.

1Kor 2:1 Én is, amikor megérkeztem hozzátok, testvéreim, nem úgy érkeztem, mint aki ékesszólás vagy bölcsesség fölényével hirdeti nektek az Isten bizonyságtételét.
1Kor 2:2 Mert úgy határoztam, hogy nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint a megfeszítettről.
1Kor 2:3 És én erőtlenség, félelem és nagy rettegés között jelentem meg nálatok.
1Kor 2:4 Beszédem és igehirdetésem sem az emberi bölcsesség megejtő szavaival hangzott hozzátok, hanem a Lélek bizonyító erejével;
1Kor 2:5 hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék.

A gyülekezetünk megemlékező sorai ezek voltak:

„Kovács Géza lelkipásztor (1925-2023), aki nekünk is Géza bácsi volt és marad, gyülekezetünk születésétől kezdve kísért bennünket és segített, hogy Krisztus útján járva betöltsük az evangélium szolgálatában kapott küldetésünket. Az ÚR iránti hálával emlékezünk rá, mint követendő példára, aki maga is töretlen hűséggel igyekezett követni megváltó Urunkat, Jézus Krisztust. Emléke legyen áldott! Életére és példájára szeretettel és hálával emlékezik az Új Remény Baptista Gyülekezet lelkipásztora és testvérisége.”

Felesége, családja és értékrendje

Géza bácsit és megboldogult feleségét Olgi nénit, szép családdal áldotta meg az ÚR, az Ő végtelen kegyelméből, - ahogy ezt ő mindig hangsúlyozta - négy gyermekük (Géza, Zoltán, Péter és Enikő), 13 unokájuk és 37 dédunokájuk személyében.

Viszont volt neki egy másik lelki, szellemi értelemben vett családja is. Aktív szolgáló élete idején gyakran hangsúlyozta elhívásából eredő fontossági sorrendjét:

  1. Jézus
  2. Gyülekezet
  3. Család

A 2002-ben megjelent Élutam c. önéletrajzi könyvében így írt leánykéréséről, amit többször elmondott nekünk is:

„Kész volnál e életközösséget vállalni velem - mondtam - úgy, hogy csak a harmadik lehetsz majd az életemben. Számomra ugyanis az első Jézus, a második a gyülekezet és így csak a harmadik lehetsz.” Egy kis csend után mély átéléssel és tiszta szerelemmel mondta ki az igent.[1]

Drága Olgi néni ezzel kapcsolatosan szelíden, férje iránti tiszteletére nézve kétséget nem hagyóan, szintén tanított minket feleségemmel Mónikával. Megosztotta, hogy ez az értékrend konkrétan mivel is járt az ő családi életükben. Szeretettel és kedves szelídséggel hívva fel figyelmünket arra, nem biztos, hogy nekünk is ugyan úgy kell majd csinálni ahogyan Géza. Géza bácsi életrajzi könyvében így emlékezett családi életükre:

„Az édesanyjuk kiváló nevelő volt, nagy szeretetben és mégis keményen fogta őket. Nekem kevés időm jutott rájuk, de teljes egyetértésben voltunk a nevelési szempontokat és a módszereket illetően.[2]

Régi igazság, hogy a nagy emberek mellett nagyszerű asszonyok vannak. Géza bácsi sem futhatta volna be ezt a gyümölcsökben bővölködő éltpályát, Istentől áldásként kapott felesége nélkül.

Szeretet feleségéről mindig rendkívüli tisztelettel beszélt. Olgi néni „52 év házasság után - 1998. július 23-án, 6 nappal a 73. születés-napja előtt[3]” költözött a mennyei hazába. A rá való emlékezését három írásában is megfogalmazta. Megözvegyülését követően, - legalábbis ahogy ezt én tapasztaltam - érzelmileg nyitottabbá, közvetlenebbé vált. Mégtöbb szerető melegség töltötte be szavait, viszonyulását. Legalábbis én így tapasztaltam. Annak ellenére, hogy hozzám való viszonyulása számomra meglepően bizalmas volt, amit ugyanakkor rendkívüli megtisztelésként éltem meg.

Olgi néniről emlékezett 2020. augusztus 26-i írásában ekképpen:

Olga hűséges szerelemmel, hallatlanul nagy szorgalommal és magasrendűen tiszta és szent élettel szolgálta mellettem az Urat. Nem érdemeltem meg az engem is kiszolgáló odaszánást, amelyet 52 évig élt mellettem. Immár 22 éve, hogy egyedül hagyott, elköltözött az Úrhoz. Nem tudom megállapítani, hogy Olgi, az életének melyik területén volt kiemelkedőbb: Feleség - anya- női szabó - házi-asszony- a gyülekezeti nők vezetője volt egyszerre. Külföldi vendégeink „Olga- hotelnek” nevezték el az otthonunkat. Alig volt olyan napunk, hogy ne lett volna vendégünk. Ráadásul befogadtunk egy egyedül maradt idős asszonyt-(23 évig élt velünk) Sok évig nálunk lakott a feleségem két öccse, és egy unokaöcsém is. Mindegyikünket a feleségem szolgált ki. Köszönöm Őt, Uram, Istenem! Élő reménységgel várom, a boldog találkozást vele is, Nálad![4]

Immár beteljesedett vágya és a mennyei hazába öleli hőn szeretett feleségét, és örvendezik a megváltottak seregében Jézus Krisztus és Isten trónja előtt.

Felesége teljes szívvel támogatta szolgálatában leginkább, mint jó anya. Többször hallottuk tőle, hogyan segítette a lelkipásztori szolgálat választásában a jól menő üzletet hátrahagyva:

„Azt kérdezted: „Tudnál-e úgy társam lenni, hogy te csak a harmadik lehetsz számomra? Nekem ugyanis az első Jézus Krisztus, a második a gyülekezet, és neked csak a harmadik hely jut?” - mondtad. - „Én vállaltam!” - folytatta a Menyasszonyom. - „Most én mondom: - Nem lesz rajtunk Isten áldása, ha ezt az odaszánásunkat visszavonjuk! Különösen miattam ne tedd!”- mondta.[5]

A gyülekezet, mint lelki, szellemi családja

Géza bácsi lelki, szellemi családja a gyülekezet volt. Ezt lehet a mindenkori szolgálati helyére érteni, de sokkal inkább a megtért, újjászületett felekezeti határokon átívelő testvériségre. Szűkebb értelemben pedig azokra, akik szolgálata nyomán térhettünk meg és lehettünk közvetlen munkatársaivá. Krisztusban lelki, szellemi gyermekei lettünk, ahogy erről Pál apostol is vall a következőképpen:

1Kor 4:15 Ha tanítómesteretek sok ezer volna is a Krisztusban, atyátok azonban nincs sok: mert az evangélium által én vagyok a ti atyátok a Krisztus Jézusban.

Én is úgy emlékezem rá, mint lelki atyámra, aki elindított Krisztus evangéliuma szolgálatába. A 2011-ben megjelent, Zsidóság és Keresztyénség c. könyvét, amit ajándékba adott, így dedikálta számomra: „Szeretettel kedves lelki gyermekemnek Tóth Sándor lelkipásztornak. Bicske, 2011. dec 3.”.

Bibliánk így tanít bennünket:

"Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket. Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz." (Zsid 13:7-8)

Miben hagyott elhunyt szerettünk számunkra követendő példát? Csupán néhány rá oly jellemző értéket emeljünk most itt ki.

Könnyek közöttvégzett szolgálat

„szolgáltam az Úrnak teljes alázatossággal, könnyek és megpróbáltatások között” - írja Pál apostol (Apcs 20:19). Ezt a példát hagyta ránk Géza bácsi is.

  • Megtanulhattuk tőle, hogy könnyek között, bánkódva keressük az ÚRrat, kérjük kegyelmét, sőt „ostromoljuk” a mennyet, ha a gyülekezetben nincs megtérés, bemerítés.
  • Azt is lelkünkre kötötte, hogy ne elégedjünk meg a csordogáló áldásokkal, hanem igyekezzünk megtisztítani életünket és odaszánni tagjainkat az ÚR szolgálatára és azt bízzuk a Szentlélek vezetésére.
  • Ugyanakkor ujjongó örömmel ünnepeljük, amikor felülről való életre jut egy elveszett lélek. Ez volt számára a legnagyobb érték és öröm.
  • Végezte a szolgálatot külső és belső szorongattatások között, elszenvedve a hátratételt és megaláztatásokat is. Támadások tüzébe került a kommunista államhatalom ateista gépezetétől, de a vallásoskodó képmutató emberektől is. Voltak körülötte mások, akik nem értették őt és ezért ellenkeztek vele. Nem gyűlölködött és nem állt bosszút önmaga miatt, hanem az ÚR kezéből véve türelemmel viselte ezeket a szenvedéseket.

Igazsághoz ragaszkodó evangéliumi szeretet

  • Jellemezte az üres vallásosság következetes elutasítása. Ebben nem ismert kompromisszumot.
  • Az evangélium, a kegyelem evangéliuma mindenek felett való érték volt számára, ami felemelte szívét a felekezeti határokon túlra, és többször a kicsinyes vallásoskodó, emberi ellenállásokon, befeszüléseken átlépve, vagy ahogy ő írt erről „az elvilágiasodott kultur-baptista[6]ellenkezések ellenére.

Egyszerű, világos és biblikus igehirdetés

  • Bár magas műveltséggel, olvasottsággal rendelkezett, mégis igyekezett a lehető legtisztábban és érthetőbbek hirdetni Isten igéjét és nem mást.
  • Visszaemlékezésében olvashatjuk:

„Szándékom az volt, hogy 1946 őszétől a Kereskedelmi Akadémián is elkezdem tanulmányaimat. Udvarnoki Béla azonban azt ajánlotta, hogy inkább a Pázmány Péter Tudományegyetem[7] bölcsészeti karán tanuljak. Elfogadtam a tanácsát és oda iratkoztam be, magyar - történelem tanárképző szakra.[8]

Tanári diplomáját 1950-ben vehette át, de állami intézményben keresztyén hitvalló élete miatt nem taníthatott.

Azokkal szolgált együtt, akik a Szentlélek által készek voltak vele együtt mozdulni

  • Újpesti szolgálatára emlékezve írta:

„Különösen jelentős volt a gyülekezet tekintélyes vénjének, Révész Zsigmondnak a lelki megújulása, aki erről a gyülekezetben többször is bizonyságot tett. Ekkoriban történt, hogy a gyülekezetben nagyon is érezhető feszültségek és visszásságok miatt gyakran keseregtem és ezt megosztottam Révész Zsigmonddal. Egyik alkalommal olyan biztató igazságot mondott, ami végig kísérte életemet és szolgálatomat: „Ne turkáljon a szemétdombon, amikor virágzó kertet is ápolhat - ott van az ifjúság virágzó kertje, foglalkozzon velük és erősítse őket” - mondta.[9]

  • Gyülekezeteiben, ahol szolgált munkatársi közösségeket épített és nem engedte, hogy a passzív, vagy ellenálló személyek megakasszák az evangéliumi missziót. Így tett, amikor a rendszerváltás idején már szabadon lehetett utcákon és tereken is hirdetni Krisztus evangéliumát. Ment azokkal, akik készek voltak vele tartani Krisztus ügyében.

Az ÚR szolgája volt

Mózesről, majd Pálról olvassuk a következő sorokat:

Józs 1:1 Mózesnek, az Úr szolgájának halála után ezt mondta az Úr Józsuénak, Nún fiának, Mózes szolgájának:
Józs 1:2 Az én szolgám, Mózes meghalt. Most azért indulj, kelj át itt a Jordánon, te és ez az egész nép arra a földre, amelyet én adok Izráel fiainak.
Róm 1:1 Pál, Krisztus Jézus szolgája, elhívott apostol, akit az Isten kiválasztott arra, hogy hirdesse evangéliumát,
Róm 1:2 amelyet prófétái által a szent iratokban előre megígért.

  • A szolga[10] jelenti a király rabszolgáját, ugyanakkor vonatkozik az élő Istent szolgáló, imádó, követő személyre egyaránt.
  • Géza bácsi is ezt a példát élte elénk. Krisztus szolgája, nem túlzás apostola volt közösségünkben. Követte, tisztelte és hódolattal imádta Megváltónkat, Jézus Krisztust és töretlenül erre buzdította a gyülekezetek közösségét.

Szolgálati helyei

Lelkipásztori szolgálatait az alábbi gyülekezetekben és időszakokban végezte:

Újpest (1948.aug. – 1961.júl. és 1964.febr. – 1964.júl. 13 év és 7 hónap)

Ócsa (1961.jul. – 1964.febr. 2 év és 5 hónap)

Budafok (1966.nov. – 1989.júl. 22 év és 9 hónap

Debrecen (1989. aug. - 1995.szept. 6 év és 1 hónap)

Kecskemét (1995. dec. – 2004.dec. 9 év)

Utána - 2006 és 2010 között – még teljes időben – de ügyintéző szolgálatot végeztem Dunaharasztin, 4 évig. A lelkipásztorságot 85 évesen 2010-ben fejezte be.

  • Debrecenben a rendszerváltás idején 1989. augusztustól és 1995. októberig munkálkodott. Ez idő alatt „191 megtérő bemerítése történt a 6 év alatt, akik közül 151 kívülről, nem baptista háttérből épült be a gyülekezetbe[11]”. E közé a 151 közé tartozom én és kedves feleségem Mónika, de az akkori baráti társaságunkból még három testvér is.
  • Géza bácsi állított engem is missziói szolgálatba a Debreceni Baptista Gyülekezet ifjúságban, valamint a kismarjai falumissziós csoport vezetőjeként. Behívott az irodájába, röviden elbeszélgetett velem, majd átadott egy Csia Lajos fordítású Újszövetséget, egy Lukács evangéliuma kommentárt, valamint egy kronológikus sorrendben szerkesztett Újszövetséget. Ezt követően imádkoztunk, ő áldást kért életemre, szolgálatomra.

Nem bonyolította túl a dolgokat. Felismerte a rábízottokban az elhívást, kegyelmi ajándékot és teret adott a szolgálatra, növekedésre. Elérhető volt, de nem telepedet rá senkire. Ebben is jó példát hagyott ránk.

Legyen vigasztalás számunkra és gyászoló szeretteinek is, Isten drága igéje:

Róm 14:8 mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.

Kovács Géza lelkipásztor testvérünk, Géza bácsi emléke legyen áldott!

Géza bácsi  Géza bácsi

Géza bácsi  Géza bácsi

Géza bácsi


 

[1] Kovács Géza, Életutam, Budapest – 2002, 38. o.
[2] Ibid. 80. o.
[3] Feleségére való emlékezés - https://www.kovacsgeza.hu/emlekezesek_vallomasok/Felesegemre_emlekezem__H_Kovacs_Janos_Gezane_Mike_Olga.pdf  - 2023.02.03.
[4] https://www.kovacsgeza.hu/emlekezesek_vallomasok/Felesegemre_emlekezem__H_Kovacs_Janos_Gezane_Mike_Olga.pdf  - 2023.02.03.
[5] https://www.kovacsgeza.hu/emlekezesek_vallomasok/Mike_Olga__H_Kovacs_Janos_Gezane__A_Felesegem_dontesere_emlekezem.pdf  - 2023.02.03.
[6] Ibid. 61. o.
[7] „Arra is jutott időm, hogy más irányú érdeklődésemnek is - legalább részben - eleget tegyek. Így fölvettem – és kollokváltam is - pszichológiából, szociológiából és homiletikából. Bár a kedvem szerint való pszichológiát, különösen a homiletikát, csak az első két évben tanították, amikor még Pázmány Péter Egyetem volt Budapesten. Az egyetemen 1946 szeptemberében kezdtem tanulmányaimat és 1950 nyarán vettem kézhez a tanári oklevelemet.” – Ibib. 62. o.
[8] Kovács Géza, Életutam, Budapest – 2002, 51. o.
[9] Ibid. 60. o.
[10] H5650   ‫עֶבֶד (ʿeḇeḏ) 1) szolga, rabszolga (ti. királyé); 2) szolgáló, imádó, követő (ti. Istené)
[11] https://www.kovacsgeza.hu/emlekezesek_vallomasok/Debrecen.pdf  - 2023.02.03